Intervju med barnmorska och sexolog

Intervju Ulrika Johansson – 30 januari 2020

Berätta lite om dig själv:
Jag är barnmorska och sexolog sedan 2004 och arbetar idag på en kvinnoklinik i Malmö. Vi är en del av hudkliniken som vi även har ett nära samarbete med. (Till hudkliniken kommer kvinnor med olika besvär som eksem och typer av hudsjukdomar.)
Utöver mitt dagliga arbete på kliniken är jag även ute och föreläser.

De jag möter på vår klinik lider ofta av sjukdomen Vulvodyni gamla namnet för denna sjukdom är vestubulit. (Det finns olika typer av sjukdomen där en del har s.k. generell vulvodyni när det gör konstant ont i underlivet). När man har problem och smärta i underlivet leder det i sin tur till en rädsla när det gör ont vilket drabbar sexlusten. Min stora utmaning är att hjälpa dessa kvinnor och jag möter även mycket par som kommer till oss som behöver råd. Vissa kanske inte har haft sex på flera år just för att denna rädsla finns och då måste man få hjälp.

Vilket/vilka är det vanligaste problemen för kvinnor:
Vulvodyni i olika former och sjukdomen vaginism. Vulvodyni yttrar sig i att man har en sveda runt sin slidmynning. De närliggande nerverna är känsliga och smärta uppstår alltid vid beröring. Man kan ha olika grad av smärta från mild sveda till starkt brännande  smärta som tex sätta sig på en varm spisplatta.

”Det är viktigt att ha ett bra komplement till sin behandling och är man extra känslig behövs ett glidmedel som är speciellt anpassat efter dessa problem.”

När i livet uppstår detta problem?
En del får problem redan i tonåren – och det kan upptäckas när man ska använda sin första tampong. Problemen kan även uppstå mitt i livet och fram till 35 – 40 års åldern men sedan brukar det bli bättre. Kvinnor i alla åldrar kan dock ha dessa problem vid olika perioder i livet.

Hur uppstår torra slemhinnor?
För många uppkommer problemen i klimakteriet men man kan även bli torr i perioder. Det kan orsakas av östrogenbrist – man kan då ta östrogen lokalt om östrogenbrist är den fastställda orsaken. Torra slemhinnor kan man få av flera olika faktorer, en annan faktor kan vara då man ammar.Vid smärta i vulva kan också slemhinnorna upplevas som torra. Då kan en fet kräm eller/ett glidmedel hjälpa att få en mer behaglig känsla i vulva/vagina.

Vilka problem kan torra slemhinnor leda till?
I stort leder det till en försämrad livskvalité. Det gör att det känns obehagligt och att man upplever smärta som leder till ett kroniskt smärttillstånd. Omslutande samlag kan vara väldigt smärtsamt. Det kan också vara obehagligt/känsligt med beröring i området.

Vilken hjälp finns att få? 
Det finns östrogen att få både på recept och receptfritt. Man behöver fukt i och runt slidan och till detta finns det bra krämer. Viktigt är även att man använder sig av en bra införare i slidan till de här krämerna. Idag kommer det fler produkter och kurer då problemen börjar att uppmärksammas på ett helt nytt sätt vilket är väldigt positivt.

Vad tycker du om Libragel?
Mina patienter har sagt flera positiva kommentarer om Libragel!
Det jag främst hört från mina patienter som testat Libragel är att de tycker den är väldigt behaglig. Gelen skapar som ett skydd, det blir fuktigt och denna känsla ligger kvar.
En kvinna med bröstcancer sa att det var det bästa hon använt!
Jag talade även med en äldre kvinna som har vulvodyni och hon tycker verkligen att den är jättebra.Gelen lindrar när hon känner en svidande känsla.

En kvinna skriver:
”Det var en bra känsla efteråt och den var snäll mot könet inne och utanpå.”
– Libragel användare

Om du jämför Libragel med andra produkter, vilka är fördelarna? 
Jag vet att en del andra glidmedel svider och torkar ut men det gör inte Libragel.
Glidmedlet skapar en skön och bekväm känsla som ligger kvar.

Tillverkare:
Nestor Medical AB
Svärdvägen 3B
182 33 Danderyd

Kontakta oss

Har du frågor om Libragel?
Tveka inte att höra av dig!

kundservice@libragel.se

0