Intervju med sexolog

Sexolog berättar:

Vilket/vilka är det vanligaste problemen för kvinnor:
Inkontinens största problemet med kvinnohälsan – så många som en halv miljon kvinnor har idag dessa besvär. Inkontinens kan drabba många kvinnor när de fött barn. Det kan då även hända att man läcker vid samlag. Många har även problem med torra slemhinnor och vulvasmärtor.

När i livet uppstår detta problem?
Vanligast är att problemen uppstår i tonåren och i unga år, oftast innan man fått barn. Många gånger kan det föranledas av en svampinfektion i underlivet eller könssjukdom, men kan ha många bidragande faktorer.

”10 – 13% i åldrarna 19 – 29 år har problem med smärta vid samlag.”

Hur uppstår torra slemhinnor?
Torra slemhinnor kan uppstå av olika skäl. Ett kan vara när man ammar. Klimakteriet kan vara ett annat skäl. Man behöver inte ha torra slemhinnor för att ha problem, många har väldigt känsla slemhinnor och det leder oftast till att man får problem vid sex.

Vilka problem kan torra slemhinnor leda till?
Det leder givetvis till smärta vid samlag då det uppstår friktion och när det uppstår friktion kan även partnern uppleva smärta.
Är man i klimakteriet kan torra slemhinnor leda till urinvägsinfektion. När slemhinnorna inte fungerar som de ska ger de heller inte samma skydd och man blir mer mottaglig för infektioner och bakterier.

Vilken hjälp finns att få? 
Man kan ta olika krämer, behandlings kurer och man kan ta östrogen, det går då att ta vaginalt. Det kan vara bra under en graviditet. Man behöver då bädda in slemhinnan och de ilskna nerverna som blir extra känsliga. Man ska framförallt ta hjälp av glidmedel när man har samlag. 

Vad tycker du om Libragel?
Jag har fått dela ut Libragel till många av mina patienter och dom har varit väldigt nöjda! En del föredrog tuben med sin långa hals och en del hade lite frågor kring hur den bäst används. De gillade att det är mycket gel i en tub eftersom det ofta behövs mycket.

Om du jämför Libragel med andra produkter, vilka är fördelarna? 
Libragel har en mycket tilltalande effekt som ett ”andra skinn” i slidan och som skapar en skyddande mekanism. Detta ligger kvar och ger ett bra glid. Ingen av mina patienter som testat Libragel har upplevt att det svidit eller känt något obehag som det faktiskt ofta kan göra med andra glidmedel. Jag gillar även doften.

Tillverkare:
Nestor Medical AB
Svärdvägen 3B
182 33 Danderyd

Kontakta oss

Har du frågor om Libragel?
Tveka inte att höra av dig!

kundservice@libragel.se

0